úterý, března 17, 2015

Běhací sushi

Nápad psát tenhle blog vznikl u jednoho "running sushi" posezení s Martinem. Takže o tom všem víc, protože už jsem navštívila čtyři různé podniky a tím to zdaleka nekončí...


Většina z vás asi ví, že running sushi je sushi (a další /většinou/ asijské speciality) na bežícím pásu, mezi kterými si prostě můžete vybrat, co vás zajímá a sníst to, co chcete a kolik toho chcete. Když jsem o tom slyšela poprvé, přišlo mi to jako myšlenka úplně na hlavu. Stojí to přece spoustu peněz, v normální čínské restauraci zaplatíte míň a najíte se úplně stejně, nebo spíš se nepřejíte, což mělo být plus. Ano, to je plus, ale je to naprosto jediné plus, které "normální" sushi oproti running sushi má.

Když mě prvně vzala Tereza na running sushi na Smíchově, byla jsem z toho úplně naprosto paf. Tolik věcí, které jsem potřebovala všechny vyzkoušet a ochutnat! Při dalších návštěvách už jsem začala porovnávat, hodnotit a vysloveně zkoušet novoty, což samozřejmě není vždycky úplně to pravé :-).
 
Ale tedy při první "ochutnávce" jsem poznala, že je to prostě geniální. A to ani nemusíte být fanoušci ryb, je tam naprosto běžně kuřecí na tisíc způsobů a stejně tak hovězí. Pak samozřejmě sushi v různých formách, krevety, škeble a spooousta sladkých specialit. K tomu nějaké to ovoce - meloun, jahody, lichi, ananas. A kokosové mléko. Mňam! Navíc je to všechno v podstatě "lehké" jídlo, takže vám z toho není špatně a ani to nijak zásadně nezasáhne do jakýchkoliv dietních plánů. A pokud chcete tedy nějaké tipy, tak tady jsou:

Restaurace MAKAKIKO OC Nový Smíchov a Palladium 
http://www.makakiko.cz

Rozdíly: Ne moc velké, asi bych neohodnotila, kde mi to vyhovovalo víc. Možná o chlup na Novém Smíchově, ale to mohlo být denní dobou, tzn. jiným výběrem jídla. Obsluha je hodně podobná, servis také. Prostředí příjemnější na Smíchově, v Palladiu je větší blázinec, který víc vidíte.


+
  • Poměrně časté doplňování a obměňování jídla, pokud je restaurace plná, což je skoro pořád. Pravidelně se tak vrací oblíbené věci (i když pak zase mizí, takže si musíte nachytat "do zásoby").
  • Dva pásy - nahoře výběr teplého jídla, dole studeného. 
  • Velikánský výběr slaného i sladkého. Maso všech druhů, typů, vůní. Různé sladké koláčky, knedlíčky, pudingy apod. 
  • Mezi teplými jídly i polévky, smažená kukuřice, smažený banán. Mezi studenými čas od času výborná jahodová zmrzlina.
  • Rychlá a nevtíravá obsluha. 
  • Na stolech zásoba všeho, co můžete potřebovat - ubrousky, nové hůlky, příbor. Samozřejmostí je sojová omáčka a wasabi. Zázvor běhá na pásech, takže si ho můžete ulovit k sushi.
-
  • Spousta lidí. Takže pokud přijdete "ve špičce", budete čekat (a že čekat v restauraci typu "all you can eat" je někdy faaakt na dlouho). 
  • Protože je tam hodně lidí, většinou je štěstí, že je jeden stůl volný. Takže si nemůžete vybrat, kde chcete sedět. Pokud vím, stoly se nedají rezervovat.
  • Pokud sedíte u stolu v zadní části, ty nejlepší věci z pásu už si uzme někdo jiný :-)
  • Vysoké ceny. Obědy (11 - 17 hod) ve všední dny za 318 o víkendech za 338; večeře za 398. 
  • Nemají hrášek ve wasabi. Nebo jsem ho aspoň neobjevila ani na Smíchově, ani v Palladiu.





Restaurace JIU ZHOU Otakarova
http://jiuzhou.cz
Kamenná restaurace na Otakarově (zastávka Otakarova nebo kousek výš Náměstí Bratří Synků), kde je vhodná rezervace předem, ale není nutná. V té jsme byli s Martinem a bavili jsme se o naší "potřebě" ochutnávat nové věci a pouštět se v jídle do trochy dobrodružství...

+
  • Malá restaurace s příjemným prostředím.
  • Rychlá a moc milá obsluha. Jedna ze servírek mluví dokonce česky bez přízvuku!
  • Výběr ač není tak velký, je dostačující. Příjemné kombinace slaného, sladkého dostatek. 
  • Sladké: medovník!
  • Slané: hrášek ve wasabi!
  •  Protože je restaurace komorní, je většinou na výběr i stůl a nemusíte se bát, že vám někdo vyfoukne ty nejlepší speciality přímo před nosem.
  • Velký výběr různých zeleninových salátků.
  • Menší porce - člověk zvládne víc ochutnat.
  • Mají lichi a mají ho hodně! :-)
  • Dá se rezervovat místo, dokonce i online.
  • Je možnost výběru velkého stolu pro čtyři i malého stolku pro jednoho. Pokud jste solitéři, můžete prostě jen sedět, koukat na jídlo a vybírat si dle libosti.
  • Cena. Po - pá obědy (11 - 15 hod) 209, večeře (17 - 22) 299. O víkendech celý den 299.
-
  • Pouze jeden pás, tedy bez rozdělení na teplé a studené speciality. Proto je absence některých jídel, jako třeba zmrzlina apod.
  • Kokosové mléko jezdí jen velmi sporadicky :-)
  • Nemají takový výběr jiných mas než ryb a mořských potvor.
  • Jindy než přímo v uvedených dobách running sushi nefunguje. Tj. nechoďte mezi 15 a 17 hodinou.
  • Je to uzavřená restaurace, takže načichnete. To je velká nevýhoda oproti "open space" obchodním centrům.

Restaurace GINZA Atrium Flora
http://www.ginza.cz/
Sice v obchodním centru, ale trochu komornější restaurace. Byla jsem s maminkou a tím jsem jí ukázala kouzlo running sushi. Ceny "střední" (nezařadím ani do plusu ani mínusu) - 288 (11 - 17 hod), 388 (17 - 22 hod).

+
  • Dva pásy, teplý a studený.
  • Velký výběr všech možných typů masa v různých omáčkách. Skoro mi přišlo, že to bylo zaměřené na "nerybí" část lidí, protože sushi tam bylo myslím méně, než ostatního masa. Ale to kuřecí a hovězí bylo teda exkluzivní.
  • Nekončící zásoba lichi a kokosového mléka a hrášku ve wasabi! :-)
  • Zajímavě dělané maki s různými ingrediencemi uvnitř. Moje objevitelská duše plesá!
  • Vynikající cheesecake. Ten se jim teda vážně musí nechat. Maminka snědla asi pět porcí :-)
  • Občas se podnik objevuje na Slevomatu, kde je pak "oběd" za 449,- pro dva (nevím, jak večeře).

-
  • Malý výběr sladkého. Kromě toho cheesecake, který jezdil jen chvilku, tam byl nějaký knedlíček v kokosu s mákem, v sezamu s jedlým kaštanem a podivný hnědý koláček. Sladká část byla trochu zklamání.
  • Poměrně málo "zvláštních" ryb. Jen taková ta klasika - losos, krab atd.
  • Obsluha ne úplně příjemná. 
  • Na stolech jedny hůlky, jeden ubrousek a sojová omáčka s wasabi. Trochu malý "servis" podle mého. Na požádání samozřejmě cokoliv přinesli, ale skoro by to mohla být samozřejmost. 
  • Omezený čas - 2 hodiny.
  • O víkendech celkem beznadějně plno, rezervace nutná tak 14 dní předem. Je to dáno těmi stejnými cenami.
  

A kam příště? Mám v plánu opět malou a levnější "kamennou" restauraci BAIFU u I. P. Pavlova. http://www.baifu.cz/ Dám vědět!

Update 30. 3. 2015
Restaurace BAIFU Bruselská
Asi nakonec trochu zklamání... Čekala jsem, že to bude hodně podobná restaurace jako Jiu Zhou, ale byla znatelně horší.

+
  • Dobré ryby - obecně sushi se jim fakt dařilo, čerstvé, chutné.
  • Smažený krab, kterého jsem zatím viděla jen na Flóře. Byl super.
  • Cena 209 za obědy ve všechní dny, jinak večeře a obědy o víkendech a ve svátky 289.
  • Dobré místo.
-
  • Absence jiných typů rybích specialit než jen sushi a maki s lososem. Nebylo tam fakt nic moc.
  • Smažené věci byly hodně "olejové". Některé věci mi dokonce přišly smažené na přepáleném tuku.
  • Malý (téměř žádný) výběr sladkého. Jeden piškotový koláček s nějakým ovocem a puding. Vše.
  • Neměli lichi nebo ho měli jen jako součást poměrně velké ovocné misky.
  • Vůbec neměli kokosové mléko. A to jim teda nezapomenu!
  • Jen jeden pás. Brambory a jiné věci tam jezdily dlouho a byly studené.
  • Talířky na pásu na sebe byly hodně namačkané, někdy ve dvou vrstvách. Člověk by si řekl, že bude větší výběr, ale nebyl. A stávalo se, že s talířkem nahoře člověk sebral i "pokličku" z jídla dole a že se to různě zasekávalo atd.
  • Obsluha nic moc - neodnášela talířky nijak často, nezeptala se ani na pití atd. 
  • Prostory sice docela pěkné, ale stísněné. Stolů bylo víc namačkaných na sebe, k jednomu stolu byly sice čtyři židle, ale čtyři lidi by se tam sotva vešli. Leda hodně malí lidi a ne v kombinaci s neodnášením talířků...
  • Uvnitř restaurace to bylo dost cítit rybinou.

A příště? Zkusím restauraci Pitaya. Je to sice na kraji světa, ale vypadá to slibně!

A co vy a vaše zkušenosti s running sushi?

3 komentáře:

Jarmom řekl(a)...

Ta tvoje objevitelská duše, co by nejradši pořád chodila ke Krbu? ;) To asi bude nějaká úplně jiná duše. 8D

Valarwen řekl(a)...

Já jsem poprvé objevila běhací suši, když jsem žila v Anglii. Napoprvé mě to úplně fascinovalo, jen jsem seděla a koukala, jak kolem jezdí mističky se vším možným i nemožným. Každá měla svou barvu a každá barva svojí cenu. Ve finále nám na stole vyrostla věž z mističek a bylo to o mnoho dražší, než kdybychom šli do restaurace :-) Ale za ten zážitek to stálo!

Markéta řekl(a)...

Jarmo, já ráda objevuju nové věci, ale když jdu s kamarádama, tak mám ráda osvědčené místo s příjemným prostředím. A ač jsem už prochodila spoustu restaurací, na takové to setkávání a povídání je Krb pořád nejlepší. Kombinace všeho je nadprůměrná. Jasně, že si bůhvíjak nepochutnáš na stokrát vyzkoušených věcech, ale vede u mě to, že tam není hluk, nekouří se tam, že jsou tam příjemný lidi, hezké prostředí atd. Nijak se to nevylučuje s objevováním nového. A třeba objevím něco lepšího, ale zatím leda někde lepší jídlo, jinde zase lepší ceny, někde větší výběr pití, ale jinak v kombinaci všeho dohromady prostě ne.