úterý, listopadu 18, 2008

Improvizační sporty

Poslali nás ve škole na víkendovej seminář a vlastně nikdo z nás úplně netušil, o co půjde. My z ročníku si mysleli, že se bude prostě jednat o improvizaci, takže budeme hodně hrát a dozvíme se k tomu nějaký nový věci.
Nakonec se jednalo o improligu. Je to prakticky sport. Dělají se zápasy dvou skupin, jako šou pro diváky, s rozhodčím a trenéry, s uvaděčem a hlasováním publika. Pískají se fauly. Jsou dvě skupiny a na oko jdou proti sobě, doopravdy ale musejí být hodně sehrané a fungovat jako jeden tým.
Systém se mi moc líbí. Viděli jsme skupinu, která nám předvedla, jak vypadá takovej zápas, a bylo to opravdu vtipné, jedná se o soubor několika různých "disciplín", ve kterých skupiny soutěží, všechny založené na improvizaci. Za příklad poslouží např. disciplína "dabing", ve které jsou dva hráči na jevišti, dva sedí pod jevištěm. Ti na jevišti hrají a otevírají pusu, ti pod jevištěm je dabují. Dostanou téma a na přípravu mají asi 30 vteřin. Jak jsme si vyzkoušeli, je to hodně těžké zahrát a namluvit, ale když jsme se na to jen dívali, vypadalo to naprosto skvěle. Další disciplíny jsou často založené na postupném přicházení a odcházení hráčů - buď má hráč přidělené slovo a když ho ve hře slyší, musí přijít, když ho slyší znovu, odchází, nebo je určité pořadí příchodu a odchodu hráčů (disciplína "pyramida" je založená na postupném přicházení hráčů a nastolování úplně nových situací s každým novým hráčem)...
Improliga je zábavná věc. Hraní v disciplínách je také zábavná věc, bavilo mě snad všechno, co jsme si zkusili. Hrozně ráda bych nějak omezila tu spoustu průpravných cvičení, nalazování na skupinu atd., jen ještě nevím jak. Některé ty věci mi přijdou zbytečné, některé přehnané, některé skoro až trapné, ale podle většiny mých spolužaček jsou zkrátka potřeba, protože jinak bychom nemohli fungovat zdaleka tak dobře, jak jsme při tech improvizacích fungovali...

No - víkend to byl náročnej. Mám z toho poměrně hodně nápadů a určitě by mě bavilo některé ty věci si vyzkoušet i jindy, s jinýma lidma, nebo je občas dělat jen tak pro zábavu v hodinách dramaťáku. Otočit to třeba tak, aby tyhle věci byly jako ta průpravná cvičení, které většinou strašně moc nemám ráda. Nebo - nechcete do toho někdo jít a založit si skupinu?:-)

Doporučuju podívat se sem. Najít si tam videa ze zápasů improligy. Pokud vás aspoň trochu zajímá divadlo a třeba i improvizace, tím jenom líp. Ty zápasy doopravdy stojí za to :-)


Žádné komentáře: