úterý, října 21, 2008

Žárlivost a jiný věci

Je to takovej jeden seminář, dvě hodiny týdně. Na každém tom semináři se bavíme o lidských vztazích, o komunikaci, partnerství, teď jsme přešli k dlouhodobým vztahům a dál se bude pokračovat svatbou a dětmi a tím, čím pak dítě prochází. Máme imaginární pár, který provádíme všemi těmi stádii a bavíme se o studiích a knížkách, které souvisejí s různými tématy. Dítě prý totiž ve škole nesedí samo, sedí tam s ním vždy celá jeho rodina a s ní i její minulost.

Musím se přiznat, že mě tyhle hodiny začaly maličko děsit. Dokud šlo o takové to sunutí se po povrchu, o relativní věci, které jsou velice individuální (příklad v minulém příspěvku), které sice podporují nějaké studie, ale co koneckonců z toho, že - tak to bylo ok. Taková nevinná zábavička, každej si něco srovnal ve své vlastní hlavě, zasmál se tomu a hodina skončila.

Teď už to cítím jinak. Bavíme se nejen o partnerství a lidských vlastnostech, ale i o různých pochodech, kolik času denně člověk stráví v úplně jiných světech a jak to mají děti - co už je nebezpečné, kdy je třeba dávat si pozor.

Asi mi vadí, že bych strašně ráda říkala: "u mě je to jinak", ale čím dál víc zjišťuju, kolik věcí na mě sedí, jakejma situacema jsem si prošla, že jsem měla krizové body v životě tam, kde je normální, že je člověk má. Dozvídám se na sebe nový věci, na sebe v minulosti, na sebe v současnosti. Dozvídám se nový věci i na lidi kolem. Na lidi, se kterýma jsem byla, na lidi, které jsem znala a znám. Je to - fakt maličko děsivý, jak jsou ty věci... pravděpodobný.

A mimochodem - bavili jsme se o žárlivosti a potvrdila se mi moje "soukromá studie". Muži ve valné většině žárlí na bývalé muže svých partnerek, kdežto ženy na potenciální budoucí ženy svých partnerů. Je to biologicky zakořeněná věc - muži mají potřebu být "jediní", případně "první" (pravděpodobně to souvisí s jejich soutěživostí, tím, že nechtějí být ženou srovnáváni, nebo možná nechtějí mít někoho, koho už "měl" někdo před nimi. Jde ale čistě jen o mé domněnky, nechť se k tomu raději vyjádří nějací muži:-)). Ženy se naopak bojí více o svou budoucnost, což prý biologicky souvisí s dětmi, přestože třeba ještě žádné nemají (tedy s potřebou, aby se o ně /ženy a jejich děti/ partner postaral a neodešel za jinou). A možná je v tom i ta druhá věc - že se nejvíc bojíme toho, co by pro nás bylo přijatelnější - tedy že se ženy koukají na jiné potenciální partnery, kdežto muži dokáží více hledat kvality ve svých bývalých partnerkách. Jen dohady.
Co si o tom myslíte? Jste výjimka, co se žárlení týče?:-)

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pri naozaj dlhodobom vztahu ma rozhodne zaujima viac co bude nez to co bolo a tym padom aj ziarlim na potencialnu konkureciu nez na tu byvalu.

Ono je to prepleetene pretoze da sa ziarlit aj na byvaleho(lu) pretoze co ak zaziju nejaku chvilku a skoncia spolu. Ale to uz je zase viac o dovere nez o ziarlivosti :)

Anonymní řekl(a)...

Tak i u mužů je žárlivost čistě biologická záležitost. Žárlivost je udajně známkem snahy o neznehodnocení své biologické investice. Půvopodní samice má přivádět na svět pouze mláďata počatá s původním dominentním samcem, tebn si tím zajišťuje pokračování vlastní pokrevní linie. Pokud ex-samci začne do samice (která už je v jeho hlavě už od prvního páření navždy jeho) dělat nový náhradní samec je to ohrožení postavení ex-samce a navíc je zde riziko plození mláďat s jinou genetickou výbavou a v krajním případě zahubebení či strádání potomků předcházejícího samce.

Já jsme tak rád, že netoužím po potomcích a tím pádem necítím vůbec žádné ohrožování v tomto směru. :D
David

Markéta řekl(a)...

Výsledek hlasování není nijak překvapivý. Akorát nejvíc z vás hlasovalo, že nespadá pod žádnou kategorii. To by mě teda docela zajímalo, jak to máte, nechcete to sem napsat?:-)

Markéta řekl(a)...

Výsledky:
Nejčastěji žárlím:
Na bývalé muže své partnerky: 3 hlasy. Na potenciální budoucí ženy svého partnera: 3 hlasy. Na potenciální budoucí muže své partnerky: 4 hlasy. Na bývalé ženy svého partnera: 1 hlas. Jak kdy: 1 hlas. Na všechny - bývalé i budoucí: 1 hlas. Nežárlím vůbec nikdy a na nikoho: 3 hlasy. Nespadám pod žádnou z kategorií: 5 hlasů.

Anonymní řekl(a)...

Hodne dobry clanek, hlavne pravdivy.

Anonymní řekl(a)...

Nejzákladnější ospravedlnění pro to je , že ohřívá vzduch z citlivých Ra,země , může být příčinou také ukojit atmosférických front a další .